Inmiddels is het tweede blok begonnen. Met twee nieuwe docenten en twee nieuwe onderwerpen.
Huub Welzen behandelt het thema
In gesprek met de Schrift In dit blok komt het volgende aan de orde:
Week 1: De praxis van de geestelijke lezing; Grondstructuur van de geestelijke lezing; De beginhouding
Week 2: De voltrekking van de tekst
Week 3: De inwendige dimensie
Week 4: De godsbetrokkenheid
Week 5: De mystieke dimensie
Week 6: De doorwerking
Het gaat bij deze benadering van het lezen van de bijbel om de ervaringslaag van de Schrift. Je kunt het vergelijken met een vriendschapsrelatie. Wanneer ik iemand met iemand bevriend ben, dan voel ik wat er in hem omgaat, ik weet of vermoed hoe zij de dingen aanvoelt, ik luister áchter de woorden naar zijn hart.
Zijn woorden neem ik niet `letterlijk′, want ik hoor zijn bewogenheid, ik raad zijn genegenheid. Als ik hem aanzie, aanraak, aanvoel, dan blijf ik niet bij de buitenkant staan, ik laat mij raken door zijn binnenkant die zich voor mij opent.
Dit gebeurt niet allemaal in één keer. Zoals vriendschap langzaam groeit en zich verdiept, zo gaat het ook met de Schrift.
Wanneer ik uitsluitend let op de `letter′, dan dood ik de zeggingskracht van de Schrift. Haar diepere bewogenheid blokkeer ik. Wanneer ik door de woorden heen lees, aanvoel wat er tussen de regels door gezegd wordt, een levende ervaringswereld aanvoel, dan krijgt de Schrift de kans die ze verdient. Zij wil haar binnenkant blootgeven.
De vroegchristelijke leraren zouden zeggen: zij wil haar `geestelijke zin′ prijsgeven en niet opgesloten blijven in de `letterlijke betekenis′. Met de `letterlijke betekenis′ begin je, maar je blijft bij deze buitenkant niet staan als je de Schrift respecteert.